رشته مهندسی فناوری اطلاعات گرایش مدیریت سیستم های اطلاعاتی

تعریف بنیادی رشته مهندسی فناوری اطلاعات گرایش مدیریت سیستم های اطلاعاتی

advanced divider

در رشته فناوری اطلاعات – گرایش مدیریت سیستم‌های اطلاعاتی، مطالعه و بررسی سیستم‌های نوین نرم‌افزاری و سخت‌افزاری برای مدیریت و سازماندهی استفاده از داده‌های جمع آوری شده و پایگاه داده‌ها جزء مباحث تخصصی این گرایش است. به عبارت دیگر باتوجه به وجود انبوه داده‌های سازمانی، بررسی و تحلیل آنها و در نهایت معنا بخشیدن به اطلاعات و مفید‌سازی این داده‌ها، هدف اصلی این گرایش است.
در ابتدایی‌ترین سطح، فناوری اطلاعات کاربرد فناوری برای حل مشکلات تجاری یا سازمانی در مقیاس گسترده است. فناوری اطلاعات یا IT به توسعه، نگهداری و استفاده از نرم‌افزارهای رایانه ای، سیستم ها و شبکه ها اشاره دارد. در حقیقت فناوری اطلاعات، طراحی و اجرای شبکه‌های رایانه‌ای برای پردازش و ارتباط داده است و شامل طراحی سخت‌افزار برای پردازش اطلاعات و اتصال مؤلفه‌های جداگانه و توسعه نرم‌افزار هایی است که می تواند به صورت کارآمد و بی عیب و نقص این داده ها را تجزیه و تحلیل کند.

هدف از رشته مهندسی فناوری اطلاعات گرایش مدیریت سیستم های اطلاعاتی

هدف از این رشته، تربیت افرادی است که در زمینه مطالعه، طراحی، ساخت، راه‌اندازی و نگهداری سیستم‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری، شبکه‌های کامپیوتری و همچنین جمع‌آوری، سازمان‌دهی، طبقه‌بندی، استفاده و انتقال اطلاعات و مدیریت فرآیند آنها تبحر لازم را داشته باشند. داوطلبان این رشته قادر خواهند بود به عنوان کارشناس ارشد راه‌حل‌هایی کاربردی در زمینه مدیریت، تهیه و بهینه‌سازی، بهبود و بسترسازی شبکه‌های کامپیوتری ارائه دهند.

پیدایش اصطلاح فناوری اطلاعات به مقاله منتشر شده‌ای در سال ۱۹۵۸ میلادی (۱۳۳۷ شمسی) باز می‌گردد که در مجله Harvard Business Review منتشر شده است. نویسندگان این مقاله، یعنی «هارولد جی. لیویت» (Harold J. Leavitt)  و «توماس ال. ویسلر» (Thomas L. Whisler)   انواع مختلفی از فناوری اطلاعات را تعریف کرده‌اند:
  •  روش‌ها و تکنیک‌هایی برای پردازش سریع اطلاعات
  •  استفاده از مدل‌های آماری و ریاضیاتی برای تصمیم‌گیری
  •  شبیه‌سازی تفکر سطح بالاتر از طریق برنامه‌های کامپیوتری
مولفان مقاله نوشته‌اند: در حالی که بسیاری از جنبه‌ها و زوایای این فناوری نامشخص است، واضح به نظر می‌رسد که به سرعت به سمت صحنه‌های مدیریتی پیش می‌رود و تاثیری قطعی و گسترده بر سازمان مدیریتی خواهد داشت.
شش دهه پس از انتشار این مقاله، اکنون واضح است که لیویت و ویسلر زمینه‌ای بسیار مهم و خاص را کشف کرده‌اند. در دنیای امروزی، فناوری اطلاعات (Information Technology | IT)   شامل همه مواردی در کسب و کارها است که در خصوص آن‌ها از کامپیوترها استفاده می‌شود. به ساخت شبکه‌های کامپیوتری برای یک شرکت تجاری، حفاظت از داده‌ها و اطلاعات، ایجاد و مدیریت پایگاه‌های داده، کمک به کارکنان برای عیب‌یابی اشکالات کامپیوتری یا انجام گستره‌ای از کارهای دیگر با هدف کسب اطمینان از بهینگی و امنیت سیستم‌های اطلاعاتی تجاری، فناوری اطلاعات یا به اختصار IT گفته می‌شود.
فناوری اطلاعات یا همان IT به استفاده از کامپیوترها برای ایجاد، پردازش، ذخیره‌سازی، بازیابی و تبادل انواع داده‌ها و اطلاعات الکترونیکی گفته می‌شود. فناوری اطلاعات معمولاً بر خلاف فناوری‌های شخصی یا سرگرمی، در چارچوب «عملیات تجاری» (Business Operations) مورد استفاده قرار می‌گیرد. IT بخشی از «فناوری اطلاعات و ارتباطات» (Information and Communication Technology) یا به اختصار ICT به حساب می‌آید. یک سیستم فناوری اطلاعات (IT System) به طور کلی سیستمی اطلاعاتی، ارتباطی یا به بیان دقیق‌تر، سیستمی کامپیوتری شامل کل سخت‌افزار، نرم‌افزار و تجهیزات جانبی است که به وسیله گروهی محدود از کاربران IT هدایت می‌شود.

رشته مهندسی فناوری اطلاعات گرایش مدیریت سیستم های اطلاعاتی مقطع کارشناسی ارشد

advanced divider

تحصیل در دوره کارشناسی‌ارشد رشته فناوری اطلاعات معمولا به مدت دو سال به طول می‌انجامد. دانشجویان باید در پایان دوره تحصیلی پایان‌نامه ارائه دهند و از آن دفاع کنند. رشته مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی‌ارشد و دکتری گرایش‌های زیادی را دارد و دانشجویان باید باتوجه به علاقه و استعداد خود یکی از این گرایش ها را انتخاب کنند. پس از انتخاب گرایش مورد نظر دانشجویان اطلاعات و مهارت‌های زیادی را در آن گرایش فرا می‌گیرند و در آن زمینه متخصص می‌شوند.

آینده شغلی رشته مهندسی فناوری اطلاعات گرایش مدیریت سیستم های اطلاعاتی

advanced divider

رشته مهندسی فناوری اطلاعات با توجه به داشتن ماهیت میان رشته‌ای خود، بازار کار متنوع و گسترده‌ای دارد که پیش‌تر در مورد حوزه‌های مختلف آن بحث شد. در حال حاضر بسیاری از شرکت‌ها برای مدیریت رایانه‌ها، شبکه ها و سایر زمینه های فنی مشاغل خود، دارای بخش IT هستند. مشاغل IT شامل برنامه‌نویسی رایانه، مدیریت شبکه، مهندسی کامپیوتر، توسعه وب، پشتیبانی فنی و بسیاری از مشاغل مرتبط دیگر است. از آنجا که ما در “عصر اطلاعات” زندگی می کنیم، فناوری اطلاعات به بخش مهمی از زندگی روزمره ما تبدیل شده است. به‌طورکلی، رابطه بین فناوری اطلاعات و مهندسی کامپیوتر کاملاً نزدیک است و این دو رشته به یکدیگر وابسته هستند.
از آنجایی که بازار و صنعت همیشه به متخصصین فناوری اطلاعات نیاز دارند، افرادی که در بازار درصدد کسب جایگاه‌های شغلی هستند باید علاوه بر داشتن توانمندی‌های مهارتی (که مابقی مهندسین فناوری اطلاعات دارند) توانمندی‌های منحصر به فرد و کاربردی دیگری نیز داشته باشند؛ مثلاً مهندسی که در حوزه شبکه‌های بی‌سیم تخصص اصلی و اولیه دارد باید در حوزه امنیت شبکه و طراحی شبکه نیز تخصص ثانویه داشته باشد.
فارغ از ابعاد جغرافیایی فعالیت یک سازمان یا ارگان که می‌تواند بسیار بزرگ و یا کوچک باشد، تمامی چنین نهاد‌هایی، اعم از خصوصی و یا دولتی نیاز به ارتباط با دیگر شعب و سازمان‌های همکار خود دارند، بنابراین همیشه در آن‌ها به یک مسئول فناوری نیاز خواهد بود. از سوی دیگر، غالباً شرکت‌ها بر اساس نوع عملکرد خود، سامانه‌ها و نرم‌افزارهای مختلفی را به صورت آنلاین و آفلاین به کار می‌گیرند که مسئولیت نگهداری،‌ توسعه، تامین امنیت و سایر موارد به دانش آموختگان رشته مهندسی فناوری اطلاعات سپرده می‌شود.

مشاغل قابل احراز رشته مهندسی فناوری اطلاعات گرایش مدیریت سیستم های اطلاعاتی
مشاغلی که یک فارغ التحصیل مهندسی فناوری اطلاعات می‌تواند در آن‌ها شاغل شود عبارت هستند از:
  •  مدیریت واحد فناوری اطلاعات در واحدهای صنعتی کوچک تا بزرگ
  •  مدیریت استراتژیک طراحی، تولید و توسعه سخت‌افزار
  •  مدیریت استراتژیک طراحی، تولید و توسعه نرم‌افزار
  •  تحلیل و پژوهش سیستم‌های نرم افزاری مناسب برای مدیریت و سازماندهی
  •  متخصص، طراح و تحلیل‌گر شبکه‌های کامپیوتری و مخابراتی
  •  متخصص و ارزیاب لینک‌ها و ارتباطات بی‌سیم (وایمکس، شبکه‌های سلولی و…)
  •  متخصص و ارزیاب امنیت شبکه (نرم افزاری و سخت افزاری)
  •  متخصص هوشمندسازی شهرها و سازمان‌ها
  •  متخصص و تحلیل‌گر در حوزه پژوهش و شبیه‌سازی انواع شبکه‌های کامپیوتری و مخابراتی جهت بهبود چالش‌های موجود
  •  متخصص در حوزه بانکداری و تجارت الکترونیک
به طور کلی بسته به حوزه تخصص، عملکرد مشاغل در دسترس متفاوت بوده ولی هر صنعتی نیازمند یک متخصص فناوری اطلاعات است.

نحوه تحصیل در مهندسی فناوری اطلاعات گرایش مدیریت سیستم های اطلاعاتی

advanced divider
نحوه پذیرش رشته مهندسی فناوری اطلاعات گرایش مدیریت سیستم های اطلاعاتی
پس از اتمام دوره کارشناسی مهندسی کامپیوتر دانشجویان می‌توانند در یکی از گرایش های این رشته در مقطع کارشناسی‌ارشد از طریق قبولی در آزمون وزارت علوم، ادامه تحصیل دهند. دوره کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر بر اصول طراحی و استفاده از ابزارهای پیشرفته مهندسی در طراحی و توسعه سیستم های یکپارچه کامپیوتر تاکید دارد.
رشته مهندسی فناوری اطلاعات به افرادی توصیه می‌شود که علاوه بر داشتن روحیه به‌روزرسانی دانش در حوزه فناوری اطلاعات، علاقه‌مند به بررسی و تحلیل موضوعات نوین و فناوری‌های روز دنیا باشند. این رشته، برای اشخاصی که به موضوعات زیر علاقه‌مند هستند ایده‌آل خواهد بود:
  •  مدیریت غیرفعال و فعال شبکه‌های کامپیوتری در جهت بهبود و بهره‌وری حداکثری
  •  تخصص سخت افزاری (اعم از نصب آنتن‌های وایرلس، سرورها، سوئیچ‌های شبکه و دیگر موارد)

کدنویسی در شاخه‌های مختلف (همانند پایگاه داده، وب سایت، بازی‌ها، یا شبکه‌های کامپیوتری و سایر موارد)

رشته مهندسی فناوری اطلاعات به افرادی توصیه می‌شود که علاوه بر داشتن روحیه به‌روزرسانی دانش در حوزه فناوری اطلاعات، علاقه‌مند به بررسی و تحلیل موضوعات نوین و فناوری‌های روز دنیا باشند. این رشته، برای اشخاصی که به موضوعات زیر علاقه‌مند هستند ایده‌آل خواهد بود:
  •  مدیریت غیرفعال و فعال شبکه‌های کامپیوتری در جهت بهبود و بهره‌وری حداکثری
  •  تخصص سخت افزاری (اعم از نصب آنتن‌های وایرلس، سرورها، سوئیچ‌های شبکه و دیگر موارد)
  •  کدنویسی در شاخه‌های مختلف (همانند پایگاه داده، وب سایت، بازی‌ها، یا شبکه‌های کامپیوتری و سایر موارد)

از آنجایی که در منطق کامپیوتر همه چیز با بیت‌ها (۰ و ۱) تعریف می‌شوند، یادگیری مباحث کاربردی ریاضیات بسیار مهم است؛ دروس دبیرستانی اعم از ریاضیات گسسته، جبر و احتمال، آمار و سایر موارد همگی بسیار اهمیت دارند. این دروس به صورت تخصصی‌‌تر و پیچیده‌تر در دانشگاه و در طول دوره‌های کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری آموزش داده می‌‌شوند. داشتن پایه‌ای قوی در این دروس سبب خواهد شد تا دانشجو درک بهتری از دروس کلیدی مانند آمار و احتمالات مهندسی، تحقیق در عملیات و سایر موارد به دست آورد که همگی بخشی از مباحث بنیادین برنامه نویسی مقدماتی و پیشرفته محسوب می‌شوند.
درس زبان انگلیسی محور اصلی رشته مهندسی فناوری اطلاعات پس از ریاضیات است، چرا که تمامی مراجع و کتب به‌‌روز دنیای فناوری اطلاعات به زبان انگلیسی و دارای اصطلاحات تخصصی هستند.

دانشجویان دکتری مهندسی کامپیوتر پس از اتمام دوره تحقیق و پژوهش خود در مرحله کارشناسی‌ارشد، تحقیقات خود را در گرایش و موضوع مورد علاقه شان در مهندسی کامپیوتر ادامه می‌دهند. دوره دکتری مهندسی کامپیوتر بین ۳ تا ۵ سال طول می‌کشد. دانشجویان در این دوره درگرایش موردعلاقه خود تحصیل می‌کنند و بر روی یک موضوع مرتبط با گرایش خود تحقیق می کنند. دانشجویان دوره دکتری به شکلی تخصصی‌تر و عمیق‌تر در زمینه گرایش خود مطالعه و تحقیق می کنند.
دوره‌های دکتری مهندسی کامپیوتر شامل برنامه‌های درسی و تحقیقاتی است و دانشجویان موظف به ارائه پایان‌نامه هستند. برنامه‌های دوره دکتری در رشته مهندسی کامپیوتر بسیار متنوع هستند و دانشجویان می‌توانند با توجه به گرایش تحصیلی خود در یکی از این دوره‌ها شرکت کنند. دانشجویان در دوره دکتری کارهای عملی بسیاری در حوزه مهندسی کامپیوتر انجام می‌دهند و اکثر دانشجویان در این دوره بورس یا فاند دریافت می‌کنند تا بتوانند تحقیقات خود را به خوبی پیش ببرند.
در دوره دکتری دانشجویان می توانند در حوزه تخصص خود تحقیق و پژوهش کنند و اطلاعات خود را گسترش دهند. دانشجویان در این دوره با شناسایی، تحلیل مشکلات موجود در گرایش های خود و استفاده از روش تحقیق مرتبط برای یافتن راه حل ممکن، آشنا می شوند.
گرایش‌های دکترای مهندسی کامپیوتر:
  •  مهندسی کامپیوتر گرایش معماری سیستمهای کامپیوتری
  •  مهندسی کامپیوتر گرایش مهندسی نرم افزار
  •  مهندسی کامپیوتر گرایش هوش مصنوعی
  •  مهندسی کامپیوتر گرایش الگوریتم و محاسبات

جدول دروس اصلی دوره کارشناسی ارشد رشته مهندسی فناوری اطلاعات گرایش مدیریت سیستم های اطلاعاتی(اخذ حداقل ۱۵ واحد)

تعداد ساعت تعداد واحد نام درس ردیف
جمع عملی نظری
۴۸ - ۴۸ ۳ شبکه های کامپیوتری پیشرفته ۱
۴۸ - ۴۸ ۳ سیستم های عامل پیشرفته ۲
۴۸ - ۴۸ ۳ امنیت شبکه پیشرفته ۳
۴۸ - ۴۸ ۳ امنیت پایگاه داده ها ۴
۴۸ - ۴۸ ۳ معماری نرم افزار ۵
۴۸ - ۴۸ ۳ معماری سازمانی فا ۶
- - - جمع

جدول پایان نامه و سمینار دوره کارشناسی ارشد رشته مهندسی فناوری اطلاعات گرایش مدیریت سیستم های اطلاعاتی

تعداد ساعت تعداد واحد نام درس ردیف
جمع عملی نظری
۳۲ - ۳۲ ۲ سمینار ۱
۹۶ - ۹۶ ۶ پروژه ۲
- - - ۲ جمع

جدول دروس اختیاری دوره کارشناسی ارشد رشته مهندسی فناوری اطلاعات گرایش مدیریت سیستم های اطلاعاتی(اخذ حداقل ۶ واحد)

تعداد ساعت تعداد واحد نام درس ردیف
جمع عملی نظری
۴۸ - ۴۸ ۳ شبکه های چندرسانه ای ۱
۴۸ - ۴۸ ۳ سیستم های پشتیبانی تصمیم گیری ۲
۴۸ - ۴۸ ۳ وب فضایی ۳
۴۸ - ۴۸ ۳ داده کاوی ۴
۴۸ - ۴۸ ۳ ارزیابی کارایی کامپیوترها ۵
۴۸ - ۴۸ ۳ سامانه های پیشرفت ذخیره سازی داده ۶
۴۸ - ۴۸ ۳ مباحث پیشرفته در فناوری اطلاعات ۷
۴۸ - ۴۸ ۳ مدیریت برنامه ریزی استراتژیک پیشرفته ۸
۴۸ - ۴۸ ۳ سیستم های اطلاعات مدیریت پیشرفته ۹
۴۸ - ۴۸ ۳ برنامه ریزی منابع سازمانی ۱۰
- - - - جمع

جدول دروس جبرانی دوره کارشناسی ارشد رشته مهندسی فناوری اطلاعات گرایش مدیریت سیستم های اطلاعاتی(اخذ حداکثر۱۲ واحد از دروس با تشخیص گروه به خصوص برای دانشجو های غیرمرتبط)

تعداد ساعت تعداد واحد نام درس ردیف
جمع عملی نظری
۴۸ - ۴۸ ۳ سیستم های عامل ۱
۴۸ - ۴۸ ۳ شبکه های کامپیوتری ۲
۴۸ - ۴۸ ۳ امنیت داده و شبکه ۳
۴۸ - ۴۸ ۳ معماری کامپیوتر ۴
۴۸ - ۴۸ ۳ پایگاه داده ۵
۴۸ - ۴۸ ۳ مهندسی نرم افزار ۶
- - - - جمع

رشته مهندسی فناوری اطلاعات گرایش مدیریت سیستم های اطلاعاتی

advanced divider

نحوه پذیرش در ادیبان

پذیرفته شدن از طریق کنکور سراسری
ارائه مدارک مورد نیاز و مراجعه حضوری به دانشگاه

شهریه رشته مهندسی فناوری اطلاعات گرایش مدیریت سیستم های اطلاعاتی

شهریه هر مقطع براساس میزان شهریه مصوب و اعلام شده توسط وزارت علوم در زمان ثبت نام، به اطلاع دانشجویان می رسد.

امتیاز های تحصیل در رشته مهندسی فناوری اطلاعات گرایش مدیریت سیستم های اطلاعاتی کارشناسی ارشد

  • کسب فرصت‌های کاری در زمینه‌های متنوع
  • امکان اشتغال مستقل و راه‌اندازی کسب و کار فردی
  • امکان ایجاد هویت و برند شخصی و متمایز بودن از رقیبان
  • کسب دانش در زمینه‌های گسترده و متنوع

برخی از اساتید مهندسی فناوری اطلاعات گرایش مدیریت سیستم های اطلاعاتی کارشناسی ارشد

advanced divider

کلیپ ها و تصاویر رشته مهندسی فناوری اطلاعات گرایش مدیریت سیستم های اطلاعاتی

advanced divider