برق قدرت گرایش سیستم های قدرت

مهندسی برق قدرت گرایش سیستم های قدرت

یکی از گرایش ­های مهندسی برق قدرت در مقطع کارشناسی ارشد گرایش سیستم­ های قدرت می ­باشد. این گرایش از نظر موضوعی گسترده ترین گرایش می­ باشد و به همین دلیل کسانی که وارد این گرایش می شوند انتخاب­ های خیلی زیادی برای تعیین حوزه کاری خود دارند. با ظهور ادوات الکترونیک قدرت و موضوعاتی جدید مانند انرژی های تجدید پذیر (که تنها راه چاره برای تامین انرژی پاک در آینده­ای نه چندان دور است) ، بازار برق، ماشین­ های برقی، شبکه های هوشمند، ریزشبکه ها و… دیگر مطالعات سیستم قدرت کلاسیک گذشته راه گشای مشکلات سیستم قدرت نیست و حالا نیاز به مهندسین و دانشمندانی در این حوزه است که یک بار دیگر مسائلی همچون دینامیک سیستم، بهره برداری از سیستم، قابلیت اطمینان، عایق و فشار قوی، مدیریت و برنامه ریزی سیستم قدرت و … را از نو مورد مطالعه قرار بدهند و آنها را فرمول بندی کنند. بنابراین می توان گفت امروزه متخصصین این رشته در شروع راهی طولانی قرار دارند که در طی آن شکل و شمایل سیستم های قدرت به طور وسیعی تغییر خواهد کرد

گرایش سیستم‌های قدرت زمینه‌های تحقیقاتی فراوانی دارد که به عنوان چند مثال، می‌توان این موارد را برشمرد.

۱- بازار برق: با توجه به خصوصی شدن تولید و انتقال و عرضه برق (تجدید ساختار) و به وجود آمدن رقابت بین شرکت های خصوصی، قیمت و مقدار مصرف و تولید برق نیز همانند کالاهای دیگر تابع قوانین بازار و اقتصاد است. یکی از زمینه های فعالیت، موارد مربوط به بازار برق است.

۲-دینامیک و پایداری: سیستم برق هر کشور، یک سیستم به هم پیوسته بسیار وسیع است که باید پایداری آن همواره حفظ شود. در نتیجه مسئله کنترل و حفظ سنکرونیزم خصوصا در شرایط خطا، بسیار مساله مهمی‌ست و یکی از زمینه های فعالیت در گرایش سیستم‌های قدرت است.

۳-حفاظت: در درس رله و حفاظت در مقطع کارشناسی تا حدودی با این زمینه آشنایی پیدا میکنید.

4- بهره برداری: فعالیت های مربوط به بهره برداری انعطاف بسیاری دارند و میتوان آن را با بقیه زمینه‌ها در هم آمیخت. بیشتر مسائل بهره برداری مربوط به نحوه دیسپاچ کردن واحدهای تولیدی به صورت بهینه است. به دلیل تجدید ساختار و وجود عدم قطعیت حاصل از تولیدات تجدیدپذیر (باد و خورشید و …)، هنوز مشکلات و چالش های زیادی پیش روی مهندسان است.

5- برخی کنترل‌ها برای بالا بردن قابلیت اطمینان سیستم و کاهش ریسک، نظیر استفاده از FACTS یا خطوط HVDC یا سوویچ کردن (قطع یا وصل برنامه ریزی شده) برخی خطوط.

گرایش سیستم‌های قدرت تا حدودی به مدیریت و اقتصاد گرایش پیدا میکند. مسائل مالی بسیار مهم هستند و اکثر مسائل مربوط به کارکرد بهینه سیستم از لحاظ اقتصادی است. اکثر مسائل سیستمهای قدرت نیازمند تسلط بر روش‌های بهینه‌سازی است. نرم افزارهایی مثل GAMS یا بعضی تولباکس‌های متلب بسیار پرکاربرد و ضروری هستند. البته اگر آشنایی ندارید، خیلی جای نگرانی نیست. در طول دوره ارشد میتوان به تسلط خوبی رسید. مسائل جدید و به روز دیگری هم هست که در اینجا مجال معرفی نیست. سیستم‌های قدرت علم به روزی است و فرصت های مطالعاتی خارج از کشور نیز برای این گرایش خوب است. کسانی که به دروس بررسی سیستمهای قدرت علاقه مند بوده اند، میتوانند این گرایش را انتخاب کنند

چارت درسی مهندسی برق گرایش سیستم های قدرت